Japanresan Del 3: Maten

Det åts ganska mycket och god mat när vi var i Japan. Resan började ju med en riktig sushifest som sagt. Många kvällar, om inte alla, åt vi på någon form av tjusig restaurang. Ofta serverades maten på gemensamma fat som man sedan plockade ifrån. En variant av sushi är Sushimi. Det är typ tjockare skivor av tonfisk som doppas i soya. Väldigt gott.
 
Menyerna var inte alltid så lätta att förstå. De hade ofta förtydligat rubrikerna för varje meny-del med en engelsk översättning (Meat, wine, beer, pasta osv). Problemet var bara att det helt hade struntat i att översätta innehållet under varje rubrik. M a o förstod man att de små japanska krumelurerna man tittade på betydde t.ex. alla olika kötträtter, men man hade ingen aning om vilka rätter det var. Det blev ofta lite surprise-artat.
 
 
På många restauranger jobbade de så att man själv fick sitta och koka sin mat i en kokande gryta mitt på bordet. Man fick in fat med grönsaker, köttskivor, en och annan kotunga som man sen stoppade ner i grytan och åt när det var färdigkokt. Jag tror det kallades Shabu-shabu. Vi blev medbjudna till en koreansk restaurang där de till förätt serverades komage. Faktiskt helt ok.
 
Lite kotunga på grillen
 
 
Shabu-shabu
 
På dagarna hittade vi ibland mindre ställen där det serverades lite nudelsoppor och liknande. En japansk klassiker är Ramen ("Lamen") som är en slags sån nudelsoppa. Jag åt en med skaldjur som var väldigt god. 
 
 
 
Några av våra australiensiska vänner beskrev en rätt som var ungefär som pannkaka. Vi var såklart tvungna att prova detta. Vad de har för pannkakor i austrlien vet jag inte men detta liknade snarare nån slags pasta-paj med barbeque-sås. 
 
Nåt som också förekommer vid varje måltid är att man får en varm blöt handduk att tvätta händerna på före man äter. Efter maten serverades ofta grönt te istället för kaffe. 
 
 
 
 Det blev också två vändor till Mcdonalds.... 
 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: