Riksäpplet

Så satte jag mej då med mina lånade böcker, öppnade ett nytt word-dokument och gav det titeln "anteckningar masteruppsats". Det var inte igår jag satt och pluggade direkt. Men det satt ändå i ryggmärgen. Nu är jag igång. Hoppas det bär hela vägen denna gång. 
 
I går morse kl halv 7 tog jag bilen till Södertörns Högskola för möte med mina handledare. Ca 2 timmars körning och jag var ganska trött när jag kom fram. Det var två år sen jag var där och registrerade mig förra gången. Fick lite läskiga vibbar när jag närmade mig och naturligtvis körde jag fel i jakt på parkering. Sen letade jag mig till F-huset och våning 8 där mina handledare väntade. Jag hade nämnt att jag gärna skulle skriva om nåt krigsskeppsrelaterat och fick förslaget att skriva om Riksäpplet. Riksäpplet kuskade runt med Kronan och Svärdet & Co när det begav sig på 1670-talet. Hon slet sig från sin förtöjning i en storm 1676 vid Dalarö och sjönk efter att ha drivit in klipporna i närheten. Jag antog förslaget och gick till biblioteket där jag hittade lite böcker om ämnet.
 
Den här gången ska jag bara ha kul med det jag gör. Som jag gjorde när jag började plugga på Gotland. Allt blev så seriöst mot slutet av Gotlandstiden och när jag flyttade till Danmark. Det tog lusten ur arkeologin helt och hållet. Jag började leta förklaringar till varför arkeologi var viktigt osv. Arkeologi är kultur. Kultur är inte direkt livsnödvändigt. Men utan kultur blir tillvaron rätt grå. Ingen konst, ingen musik, ingen historia. Kulturen är färgpaletten som vi målar samhällsduken med. Så, nog med flumsnack nu. Jag hade kul med plugget idag.
 
Efter mitt besök på Södertörn igår så åkte jag till Tensta och hängde med Sila. Det här med att köra bil i Stockholm är inte kul. Tappar man fokus en sekund så har man för evigt kört fel. Men jag hade pluggat på min färdbeskrivning så jag hittade fram. Tur att det inte var en dag senare, då hade jag defenitivt krockat med Obamas limosin, blivit gripen av secret service och inkvarterad på Guatanamo. Hos Sila bjöds det på Turkiskt godis (asgott), mat och kaffe. Det snackades arkeologi och framtidsplaner. Och odling. Efter lite loppisbesök var det dags för mig att åka tillbaka till Södertörn och plocka upp Aron. Essingeleden + kl 16 = bilkö. Det tog sin tid att komma tillbaka. Men väl tillbaka hittade jag Aron och hans tre flyttkartonger fyllda med prylar som förde tankarna till Breaking Bad. Vi drog hem till Aron i Södertälje, tog en promenad till systemet och slängde sen ihop lite käk. Sen blev det mer eller mindre djupa samtal i köket tillsammans med grönstedsts och Micke på högtalartelefon. Slaggade på soffan och sov som en kollerstock. Vid sju imorse var det dags att åka hem till Örebro. Blev en tre timmars-lur innan jag satte mej med böckerna jag lånat...